این پروتکل مختصر شده عبارت Point to Point Protocol over Ethernet و یکی از پروتکل های شبکه میباشد که امکان تبادل داده بین دو شبکه یا دو نقطه Point را برقرار میکند. پروتکل PPPOE به منظور کپسوله سازی فریم های PPP در قالب Ethernet میباشد و معمولا در شبکههای DSL مورد استفاده قرار می گیرند . این پروتکل بر روی لایه Data Link کار میکند و از پروتکلهای لایه شبکه، مانند 4IPv و 6IPv، نیزپشتیبانی میکند. PPPoE پروتکلی است که به صورت گسترده توسط ISP ها مورد استفاده قرار میگیرد و جهت ارائه سرویسهای اینترنتی پرسرعت ِDigital Subscriber DSL که معروفترین آنها ADSL میباشد، به کار میرود. دلیل استفاده از PPPoE، حداقل وابستگی های ممکن برای برقراری یک کانکشن است، که نیاز به تنظیم کردن آدرسIP و یا اطلاعات کاربر در خصوص آدرسهای IP و تنظیم آن، ندارد.
PPPoE قابلیت ارتباط چندین کلایت در محل
PPPoE قابلیت ارتباط چندین کلایت در محل، توسط یک خط DSL را ارائه می دهد. و همچنین امکان برقراری چندین session را از روی یک کلاینت و با استفاده از نتها یک کارت شبکه فراهم می کند؛ و نیز عملیات Authenticationو Accounting را با استفاده از پروتکل Radius برای هر کلاینت و هر نشست به صورت مجزا انجام می دهد. PPPoE، از روش های استاندارد رمزنگاری، احراز هویت و فشرده سازی که توسط PPP تعیین شده است استفاده میکند درصورتیکه یک اینترنت وایرلس یا ADSL داشته باشید که دارای Username و Password است و بخواهید این اینترنت را از طریق یک میکروتیک به تجهیزات بدهید، راه حل، استفاده از Client PPPoE است.این قابلیت نیز در دستگاه های میکروتیک وجود دارد که بتوان از آنها به عنوان Server PPPOE استفاده کرد.
فناوری ارتباطی ارسال صدا و تصویر از طریق شبکه اینترنت
PPPOE یکی از ساده ترین انواع تونل ها بوده که سادگی آن بخاطر استفاده درلایه ۲ است ، بطوریکه کلاینت برای اتصال به Server PPPOE و برقراری ارتباط نیاز به هیچگونه تنظیمات آدرس IP نخواهد داشت و فقط و فقط ارتباط فیزیکی کفایت می کند .
این پروتکل توسط اولین ISP با هدف تجاری دنیا یعنی UUNET ابداع شده است که اطلاعات کامل این پروتکل با 2516RFC قابل دسترس است. معموال ISP ها بیشتر از این پروتکل استفاده می کنند، یکی به دلیل isolation آن و دیگری به دلیل نیاز به کمترین تنظیمات سمت مشترک.
به عنوان مثال یک Client میتواند با برقراری اتصال PPPOE به صورت Remote به Server PPPOEمتصل شود
و برای اتصال نیازی به استفاده از نرم افزارهای جانبی نمی باشد. بیشتر سیستم عامل ها از جمله XP Windows و Vista Windows ، 7 Windows و ,10,11 8 Windows از اتصاالت PPPOE پشتیبانی میکنند که این موضوع باعث میشود تا کاربر به راحتی و با استفاده از پروتکل PPPOE و بدون نیاز به استفاده از نرمافزار جانبی به شبکه متصل شوند
سازوکار پروتکل PPPOE
اصول کار PPPoE همانند DHCP ست، که طی ۴ مرحله کالینت را به سرور متصل می کند:
PADI : PPPoE Active Discovery Initiation
این درخواست به صورت broadcast به تمام شبکه ارسال می شود که کالینت address Mac خود را درون آن می نویسد.
PADO : PPPoE Active Discovery Initiation
PPPoE Server پس از دریافت broadcast کالینت با ذکر Mac address خود به کالینت یک packet ارسال می کند. که حاوی پیشنهادی برای برقراری ارتباط است.
PADR : PPPoE Active Discovery Request
کالینت پس از دریافت پیشنهاد PPPoE Server در صورت توافق شرایط یک تائیدیه به وی می فرستد. که شرایط مورد توافق می تواند مسائلی نظیر protocol Authentication یا فعال بودن یا نبودن encryption باشد
PADS : PPPoE Active Discovery Session-confirmation
و در مرحله آخر PPPoE Server درخواست کلاینت را با یک تائیدیه قبول میکند و ارتباط برقرار می شود.
لازمه برقراری یک ارتباط PPPoE وجود یک LAN و امکان ارسال Broadcast است. به طور خالصه سازوکار این پروتکل این شکلیه که وقتی فعال میشه به کمک یه زیرپروتکل مخصوص Discovery شروع به گشتن Access Point هایی میکنه که میتونه بهشون وصل بشه. در این حالت غالبا مودم ADSL شما که با کارت شبکه به NIC سیستم تون وصل هستش جزو این Point Access ها محسوب میشه. این کشف به صورت خودکار انجام میشه و شما رو بی نیاز از این میکنه که بخواین شماره ی تلفن و یا آدرس IP خاصی رو حفظ کنین، تنها کاری که شما باید انجام بدین اینه که یه کانکشن PPPoE بسازین و با وارد کردن UserName و Password و کلیک کردن بر روی دکمه ی Connect به اینترنت وصل بشین . درواقع وقتی روی دکمه ی Connect کلیک میکنین، یک Session مربوط به PPPoE برقرار میشه.این Session توسط DSL Modem به یک ATM ، PVC متصل میشه که این PVC ما رو به یک Presence of Point ISP که مثال میتونه 1000 ServPoET BMSباشه میرسونه. هنگامی که به اینجا میرسیم، یوزر تونسته یک ارتباط به کمک PPPoE به سرور ISP برقرار بکنه .
بیشتر بخوانید: SNMP چیست؟
تفاوت PPPOE و PPP چیست ؟
پروتکل PPP که مخفف Point To Point Protecol می باشد یک ارتباط یک به یک ، نظیر به نظیر را بین یک سرور PPP و یوزر برقرار می کند . ارتباط Dial-Up، یک لینک نقطه به نقطه ( Point-To-Point ( با استفاده از تلفن است . در چنین مواردی یک روتر و یا سرویس دهنده، نقطه ارتباطی شما به شبکه با استفاده از یک مودم خواهد بود. سرویس دهنده دستیابی راه دور موجود در مراکز ISP، مسئولیت ایجاد یک ارتباط نقطه به نقطه با سریس گیرندگان Dial-Up را برعهده دارد . در ارتباطات فوق ، می بایست از امکانات خاصی به منظور ارسال IP و سایر پروتکل ها استفاده گردد . با توجه به این که لینک ایجاد شده بین دو نقطه برقرار می گردد ، آدرس دهی مشکل خاصی را نخواهد داشت .
PPPoE تمامی خاصیت های یک پروتکل PPP را دارد و طراحی هر دو پروتکل مشابه بوده اما از یک تفاوت اصلی برخوردار میباشند که PPPoE در فریمهای اترنت Encapsulate شده و بر روی شبکه Ethernet نیز قابل اجراست. یعنی شما میتوانید ارتباط هایی مانند کانکشن PPTP را بر روی الیه ۲داشته باشید.
تفاوت دیگر این نوع ارتباط با یک ارتباط PPPمعمولی Dial-Up در سرعت دسترسی بیشتر و پهنای باند بیشتری هست که ارائه میدهد
تفاوت اشتراک گذاری اینترنت در Bridge و PPPoE چیست؟
bridge حتماً با Connection متصل میشه به اینترنت یعنی بعد از روشن شدن سیستم و به شرط اینکه مودم هم روشن باشه باید روی connection ای که ساخته شده دابل کلیک شه تا اینترنت وصل شه. pppoe بدون Connection هست یعنی به محض اینکه سیستم روشن بشه به شرط اینکه مودم هم روشن باشه اینترنت هم فعال هست.
Bridge بیشتر زمانی استفاده میشه که شما میخوایید PPPOE رو روی یک MIKROTIK پیاده سازی کنید و یا اینکه دوست ندارید اینترنت شما Automatic فعال شه و خودتون دوست دارید هر زمانی که مایل بودید Connectioin رو فعال کنید. معموال کانکشن pppoe رو دستی ایجاد نمیکنن و مزیتشم برای همین هستش و وقتی شما تنظیمات رو روی مودم ست میکنین و درایور کارت شبکه رو نصب میکنین خودش اتوماتیک در هنگام روشن شدن مودم وصل میشه و نیازی به ساخت کانکشن در ویندوز نیست . شما اگه به قسمت network connection خودتون مراجعه کنین میبینین که حداقل یه کانکشن وجود داره. اگه حالت bridge رو فعال کنین nat غیر فعال میشه و در واقع آی پی پابلیک روی خود سیستمتون قرار میگیره و دیگه nat در کار نیست.
تفاوت PPPOE و VPN
VPNدو کامپیوتر یا دو شبکه را به کمک یک شبکه دیگر که به عنوان مسیر انتقال به کار می گیرد به هم متصل می کند . VPN از نگاه کاربر کامال مانند یک شبکه محلی به نظر می رسد . برای پیاده سازی چنین چیزی ، VPN به هر کاربر یک ارتباط،IP مجازی می دهد. داده هایی که روی این ارتباط آمد و شد دارند را سرویس گیرنده نخست به رمز در آورده و در قالب بسته ها بسته بندی کرده و به سوی سرویس دهنده VPN می فرستد . اگر بستر این انتقال اینترنت باشد بسته ها همان بسته های IP خواهند بود .سرویس گیرنده VPN ، بسته ها را پس از دریافت رمز گشایی کرده و پردازش الزام را روی آن انجام می دهد .
درواقع VPN یک نوع tunnel لایه سه می باشد و برای دو طرف tunnel باید ip وجود داشته باشد اما PPPoE از نوع tunnel لایه دوم می باشد مثل ADSL و هر نوع ایجاد ارتباط در لایه دو )مثلMPLS لایه دو و غیره می تواند بدون داشتن ip لایه سوم ارتباط را برقرار کنند.
مزایای استفاده PPPoE
- استفاده بهینه از Address pool
- پرداخت هزینه ها بر اساس Credential یوزر و نه مکان وی
- استفاده از پروتکلهای دیگر
- سریعتر کردن زمان پیاده سازی یک معماری PPP
- جلوگیری از سرقت سرویس
استفاده بهینه از Address pool
به دلیل اینکه PPPoE Session هایی که بین شما و ISP ایجاد میشن، مشابه Session PPPها هستن، IP Address هایی که میشه به شما اختصاص داد میتونن به صورت Dynamic تخصیص داده بشن. بدینوسیله Service Provider ها میتونن مطمئن باشن که یوزرهاشون هر دفعه یه IP متفاوت با دفعه ی قبل دریافت میکنه. از طرفی بخاطر اینکه PPPoE یک Session بر روی Ethernet درست میکنه، ISP ها میتونن سرویس یوزرها رو بر اساس زمان وصل شدنشون به اینترنت تخصیص بدن و به کمک همین موضوع میتونن به یوزرها فشار بیارن تا در زمانهای بیکاری ارتباطشون رو قطع کنن تا Pool IP Address شون خالی نشه.
پرداخت هزینه ها بر اساس Credential یوزر و نه مکان وی
از آن جایی که PPP Session ها تقریبا همیشه نیاز به Authentication دارن، میشه که یوزرها رو بر اساس اکانتشون کنترل کرد و نه مکان وصل شدنشون به اینترنت. فرض کنید شما یک سرویس PPPoE دارید استفاده می کنید که روی یک پورت در یک مرکز مخابرات هست … حاال اعتبار تموم میشه و به فرض شما با اینترنت کار فوری دارید … میتونید به دوست دیگری که همین سرویس اینترنت را در یک منطقه یا منطقه یکسان استفاده می کند تماس بگیرید و یوزر و پسورد اون را استفاده کنید برای استفاده از اینترنت … دقیق همانند Dial – up.
استفاده از پروتکلهای دیگر
PPPoE میتونه پروتکل های Non-IP رو در داخل پاکت های اطلاعاتی PPP کپسوله بکنه و بدین ترتیب تقریبا هر پروتکلی بوسیله ی PPPoE قابل انتقال هستش.
سریعتر کردن زمان پیاده سازی یک معماری PPP
مهمترین قسمت یک معماری PPPoE نیازمندی اون به RADIUS هاست و چون اکثر ISP ها از قبل یک معماری بر مبنای PPP داشتنبرای دسترسی Dial-up، پس حاال میتونن از RADIUSیی که برای PPP استفاده میکردن، برای PPPoE هم استفاده کنن و این باعث میشه که سرعت پیاده سازی معماری های درون سازمانی PPPoE برای ISP ها خیلی بالاتر بره.
تجهیزات سیسکو یکی از معروفترین و معتبرترین برندهای تجهیزات شبکه در جهان است
جلوگیری از سرقت سرویس
فرض کنید یه یوزر میاد و کامپیوترهای خونه ش رو به یه Hub وصل میکنه و بعدش سعی میکنه با تک تک اونها یه کانکشن PPPoE بزنه تا همه شون اینترنت داشته باشن، ولی از آنجایی که PPPoE برای Authentication به RADIUS نیاز داره، RADIUS نخواهد گذاشت که بیش از یک Session توسط این یوزر زده بشه.