در سری آموز های نتورک پلاس ما سعی کردیم به مطالبی کاربردی در شبکه و نگه داری شبکه بپردازیم ، با ما همراه باشید
در ابتدا با معرفی کمپانی ها و کتاب های کاربردی در شبکه آموزش خود را شروع میکنیم.
معرفی کمپانی های بزرگ تاثیر گذار در شبکه و آزمون آنها
سه شرکت تاثیر گذار در شبکه های کامپیوتری
این سه شرکت به نام های Microsoft ،Cisco ،CompTIA که در کنار، ارائه محصولاتی که عرضه میکنند یک سری دوره آموزشی دارد و یک سری مدارک بین المملی هم ارائه میدهد در ادامه درمورد این کمپانی ها بیشتر صحبت میکنیم . در CompTIA مطالبی ارائه میشود که اصول و پایه شبکه میباشد یا همان Network plus است و همچنین مدارکش مدارک network plus میباشد.
مایکروسافت اولین مدرکی که تولید کرد به نام های MCSA و MCSE
Microsoft Certified System Engineer
Microsoft Sertified Solution Administrator
این ها اسم های تجاری دوره های ماکروسافت بودند تا سال 2088 و در سال 2008 ماکروسافت مدارک MCSA و MCS را به MCITP تغییر داد. اما معمولا فقط اسم های این مدارک تغییر میکند کانسپت همان هست فرض کنید شما برای رانندگی تا الان از ماشین های دنده ای استفاده میکردید و حالا ماشین های اتوماتیک در بازار موجود میشود رانندگی شما تغییری نمیکند بلکه ساختار تعویض دنده برای شما تغییر کرده است.
MCITP
Microsoft Certified Information Technology Professional
از سال 2008 تا 2012 مدارک دوره های ماکروسافت MCITP بود تا این که دوباره در سال 2012 نام این دوره هابه MCSE بازگشت اما این بار MCSE معنی متفاوت تری نسبت به قبل داشت MCSE مخفف Microsoft Certified Solution Expert میباشد همانند MCITP مطالب همان بود فقط مطالبی اضافه تر شده ،پاییه اولیه مطالب در این دوره ها همانند یکدیگر بود تا سال 2016 نام تجاری همین MCSE ارائه میشد تا این که در سال 2016 به بعد دیگه MCSE جایگزینAzure قرار گرفت و مدرکش به نام تجاری microsoft Azure در بستر Cloud ارائه شد.
مدارک سیسکو
و اما مدارک و دوره های سیسکو چگونه است
مدارک و دوره های سیسکو از سه بخش اصلی CCNA CCNP CCIE تشکیل شده است
CCNA CISCO CERTIFIED NETWORK ASSOCITE
CCNP CISCO CERTIFIED NETWORK PROFESSIONAL
CCIE CISCO CERTIFIES INTERNETWORK EXPORT
در دوره های سیسو در باره این دوره ها بیشتر صحبت میکنیم
تجهیزات سیسکو یکی از معروفترین و معتبرترین برندهای تجهیزات شبکه در جهان است
Code Exam چیست ؟
از این به بعد باید نام های شبکه را با Code Exam آن رو بلد باشید برای مثال شما باید بجای این که بگید من مدرک CCNA دارم باید بگید من مدرک 301-200 دارم باید آن را با کدش نام ببرید و کد هارو باید بلد باشید.
هر کتابی و هر آزمونی Code Exam خودش را دارد در عکس زیر به کتاب ماکروسافت نگاه کنید
در عکس زیر هرم سیسکو را مشاهده مکنید
سیر تکامل شغلی در شبکه
و اما در شبکه چه را هایی رو باید برویم در اینجا ما به ترتیب را های شبکه را به شما نشان میدهیم
1- Installing
نصب و راه اندازی شبکه که شامل کارهای پسیو شبکه و نصب راه اندازی سیستم های شبکه پرینتر و نصب نرم افزار های اولیه میشود همچنین کابل کشی سوکت زدن ، اجرای دوربین های مدار بسته تحت شبکه و ….. میباشد و شما باید به عنوان مهندس شبکه چندین بار در این پروزه ها حضور داشته باشید تا اصول و پاییه شبکه را بفهمید
2- Administering
مدیریت یا Administering شبکه شامل مدریت شبکه نصب و راه اندازی سرویس های شبکه ، کار با سرور های و زیر ساخت های شبکه ای اضافه کردن شبکه نصب و راه اندازی اکتیودایرکتری ، بگ اپگیری و امنیت شبکه و… میباشد
3-Desining
بحث طراحی شبکه این که از چه بستر هایی و چگونه برای ایجاد و راه اندازی شبکه استفاده کنیم و این که چند تا سرور سوئیچ و روتر در آن شبکه قراربدیم ، همچنین چه راه کار هایی برای امنیت شبکه خود داشته باشیم تمامی از سری وظایف Disiner شبکه میباشد
4-Troubleshooting
و اما به بالا ترین سطح شبکه یعتی عیب یابی شبکه میرسیم ، عیب یابی کردن شبکه یکی از بزگ ترین مسائل در شبکه میباشد که برای رفع و حل کردن مشکلات شبکه از متخصصین و کارشناس های با تجربه ITکمک میگیریند
شبکه چیست؟
به گروهی از کامپیوتر ها و تجهیزاتی که کامپیوتر ها و سرور ها رو طریق یک سری از تجهیزات ارتباطی به همدیگه وصل میکنند شبکه میگویند به تجهیزات ارتباطی Transmission Media میگویند.
فناوری ارتباطی ارسال صدا و تصویر از طریق شبکه اینترنت
Stand Alon Computer
به کامپیوتر هایی که به هیچ جایی وصل نیستند و فقط از یک سری نرم افزار ها استفاده میکنند میگویند Stand Alon Compute
مزیت وجود شبکه نسبت به Standolon Computer
و اما شبکه به وجود اماد تا بتوانیم به راحتی انتقال دیتا و ارتباطات انجام دهیم ما میتوانیم در شبکه دیتا ها سرویس ها رو به اشتراک بگذاریم مانند پرینتر فایل شیر و… Cental network management به مدیریت شبکه از راه دور میگویند. ما با شبکه میتوانیم در پول وقت خود صرفه جویی کنیم.
یک نمونه شبکه ساده
سرور چیست؟
در یک شبکه کامپیوتری یک مرکزیتی وجود دارد که تمام دیتا ها واطلاعات در آن قرار دارد ، که شامل یک یا چندین سیستم سخت افزاری و نرم افزاری میشود ، تمامی کاربر ها کامپیوتر های موجود در شبکه کامپیوتری سرویس ها و منابه دیتا خود را از سرور میگیرند.
کلاینت چیست؟
به تمامی دیوایس هایی که از سرور خود سرویس میگیرند میگوییند کلاینت برای مثال شما از اپلیکیشن واتس اپ در گوشی خود استفاده میکنید ، شما یک کلاینت هستید که دارید از سرور های شرکت واتس اپ سرویس میگیرید.
چگونه کلاینت و سرور ها به هم وصل میشوند
بین یک سرور و کلاینت باید یک ارتباطی مانند کابل شبکه باشد تا بتوانند با یکدیگر در ارتباط باشند و اما وقتی تعداد کاربر ها زیاد میشود ما نمیتوانیم به ازای هر کاربر یک کارت شبکه اضافه کنیم بنابراین باید توسط یک سری تجهیزاتی ارتباط بین سرور و کلاینت ها رو رو تعداد بالا تر بخش کند که به این تجهیزات هاب و سوئیچ گفته میشود.
MAC address و IP address چیست؟
هر دیوایسی در شبکه یک ادرسی دارد مانند تمامی افراد جامعه که دارای یک ادرس unique هستند مثلا کد ملی هر فرد و همچنیدن داری یک ادرس متغییر میباشند که ممکن هست تغییراتی در این ایجاد شود مانند کد پستی محل سکونت
ادرس physical و logical
Physical —-mac یا همان ادرس unique و ثابت
Logical —–ip یا همان ادرس متغییر
مثال : پیرن فوتبالیست ها داری دو تا آدرس هست یکی اسم فوتبالیست و دیگری شماره فوتبالیست نام فوتبالیست ها همیشه ثابت هست اما ممکن هست ئقتی به تیم دیگری میروند شماره پیرهن آن ها تغییر کند.
کامپیوتر ها یک MAC Address دارند یک IP Address و Mac Address همیشه ثابت هست
بسته ارسالی مانند پاکت نامه باید باید surce ip ، surce mac و Destination ip Destination mac را داشته باشد.
کامپیوتر مقصد از کجا میداند ip و مک مقصد کدام است؟
فرض کنید شما میخواهید برای کسی نامه بنوسید ادرس و کد پستی را ازش میپرسید ابتدا کامپیوتر بسته را ابجاد مکند بسته هنگامی که ایجاد میشود برای این که به سمت کامپیوتر دیگری برود ابتدا ان را به سوئیچ ارسال میکند و سوئیچ از تمام پورت هایش آن را خارج میکند به اصطلاح در شبکه Broadcast میکند.
تفاوت هاب و سوئیچ چیست؟
هاب مک ادرس نمیفهمد و هر بار پیام را برای همه میفرستد یا Broadcast میکند اما سوئیچ یک بسته را یک بار صدا میزند و در تمام شبکه یا پورت ها میفرستد سپس mac address مقصد وقتی جواب میدهد میفهمد مقصد در کدام پورت هست و ادرس را در جول مک ادرس خود یاداشت میکند و سپس بسته را به مقصد میرساند.
Mac table چیست؟
سوئیچ ها mactable دارند. هر کدام از پورت های سوئیچ داری شماره ای هستند پشت هر پورت یک دیوایسی با یک پورت مشخص قرار گرفته است وقتی یک کامپیوتر میخواهد بسته ای را به کامپیوتر دیگر ارسال کند یک بسته درست میکند که میگوید میخواهم از مک ادرس A به مک ادرس B بروم کامپیوتر A بسته ایجاد شده را میدهد به سوئیچی که تازه خریداری شده جدول مک ادرس آن خالی است یعنی دفعه اول رفتارش مانند هاب است چون هیچ اگاهی نسبت به شبکه ندارد ولی شروع میکند به نوشتن جدول مک ادرسش، اول میگوید بسته ای که از پورت 0/1 امده بیرون مک ادرسش A هست پس مک ادرس آن را در جدولش قرار میدهد و در خودش ذخیره میکند هر 300 ثانیه سپس بسته را از تمام پورت خارج میکند پورتی که جواب میدهد mac ادرس مقصد هم مشخص میشود و سوئیچ در جدول خود قرار میدهد بدین صورت سوئیچ ارام ارام جدول مک ادرس خود را پر مکند و بسته های بعدی که قرار است در پورت های سوئیچ ارسال شود مستقیم از پورت خودش وارد میشود و سوئیچ بعد یه مدت میدوند کدام دیوایس در کدام پورت قرار دارد.